GRIPatwork

Van vage beloftes naar concrete afspraken en resultaat

Ik ging er altijd vanuit dat wanneer je een afspraak maakt met iemand, die persoon zich wel aan zijn of haar woord houdt. Naarmate ik vaker bij (management)teams aan tafel kwam, bleek het tegendeel echter waar. Allereerst zijn ‘afspraken’ die voortkomen uit gesprekken of vergaderingen vaak vaag: ‘ik pak dat wel op’. Onduidelijk is wat ‘dat’ inhoudt en wanneer ‘dat’ wordt opgepakt. Vervolgens is het misschien slechts in 50% van de gevallen dat deze ‘afspraak’ ook wordt nagekomen (en op tijd). Dat kan toch anders? Wij zien dat er voor organisaties veel winst te behalen valt door concrete afspraken te maken én na te komen.

De impact van afspraken

Dagelijks, zowel privé als op het werk, maken we afspraken. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar de impact ervan is enorm. Een afspraak is namelijk een belofte – niet alleen aan anderen, maar ook aan jezelf. Hiermee schep je verwachtingen over je betrouwbaarheid en integriteit: “Jij kunt op mij rekenen.”

Toch zie je in de praktijk vaak dat afspraken ‘zwak’ zijn of, nog erger, dat iemand iets toezegt op te pakken terwijl hij of zij al weet dat het niet gaat gebeuren. Door deze ‘zwakke’ en ‘criminele’ beloftes te herkennen, wordt het duidelijk hoeveel er te winnen valt wanneer je ‘krachtige’ beloftes maakt. Laten we deze soorten ‘beloftes’ eens bekijken.

Beloftes die we maken: van zwak tot krachtig

Niet elke afspraak of belofte die we maken, is hetzelfde. Sommige zijn sterk en goed doordacht, terwijl andere misschien impulsief of oppervlakkig zijn. Daarmee zijn er drie beloftes die je kan maken, waarvan je er eigenlijk maar één wilt gebruiken.

Zwakke belofte

Soms maken we beloftes die je vervolgens weer snel vergeet of niet echt meent om andere tevreden te stellen of een ongemakkelijke situatie te vermijden. Dit zijn zwakke beloftes. Je schuift ze makkelijk voor je uit, maar lijken wel op een belofte waar je je aan gaat houden. Ze klinken op dat moment goed, maar missen de wil of de intentie om ze echt na te komen wanneer het niet uitkomt of er iets beters op je pad komt.

Criminele belofte

Een criminele belofte is een belofte die je maakt en waarvan je bij voorbaat al weet dat je die niet gaat nakomen. Zulke beloftes zijn schadelijk voor het vertrouwen van anderen in jou als persoon.

Een afspraak is namelijk een belofte – niet alleen aan anderen, maar ook aan jezelf. Hiermee schep je verwachtingen over je betrouwbaarheid en integriteit: “Jij kunt op mij rekenen.”

Krachtige belofte

Krachtige beloftes zijn de beloftes die we echt nakomen. Je doet wat je hebt gezegd. Het maken van deze krachtige beloftes versterkt je persoonlijke integriteit. Je wordt betrouwbaar en voorspelbaar in een positieve zin. Anderen weten gewoon dat ze op jou kunnen rekenen: een goede basis voor samenwerking maar vooral groei.

Krachtige beloftes zijn de beloftes die we echt nakomen. Je doet wat je hebt gezegd. Het maken van deze krachtige beloftes versterkt je persoonlijke integriteit. Je wordt betrouwbaar en voorspelbaar in een positieve zin. Anderen weten gewoon dat ze op jou kunnen rekenen: een goede basis voor samenwerking maar vooral groei.

Conclusie

Naar de kern: maak beloftes die krachtig zijn. Beloftes waarbij iedereen precies weet wat er is afgesproken: wie doet wat en voor wanneer? Het is essentieel dat iedereen erop kan vertrouwen dat de taak op tijd wordt uitgevoerd. Maar vooral, maak alleen afspraken waarvan je zeker weet dat je ze kunt, wilt en gáát nakomen. Op die manier laat je je betrouwbaarheid en integriteit blijken en kan iedereen er van op aan dat jij je aan je afspraak houdt. Dat zorgt ervoor dat je echt stappen zet en dus resultaat creëert.

Worden er in jouw bedrijf ook regelmatig ‘zwakke’ en ‘criminele beloftes’ gemaakt? En wil je écht resultaat creëren? Wij helpen je graag. Bel gerust eens om erover van gedachten te wisselen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips over hoe je effectief, efficiënt maar vooral onbezorgd kunt ondernemen!

Meer blogs