GRIPatwork

Hoe draag je een familiebedrijf succesvol over?

60% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Binnen de meeste van die bedrijven zal vroeg of laat de vraag aan de orde komen wie het bedrijf gaat opvolgen. Dit is vaak een moeilijker proces dan van tevoren wordt gedacht en kan ingrijpende gevolgen hebben. Het advies is daarom om op tijd te beginnen met de voorbereidingen, gemaakte afspraken vast te leggen en goed na te denken wat er wanneer en aan wie gecommuniceerd moet worden. Maar waarom precies?

Jij als ondernemer 

Je bent gewend aan een bepaalde identiteit, een bepaald inkomen en hopelijk ook een bepaalde financiële vrijheid. Welke gevolgen heeft de bedrijfsopvolging voor jouw identiteit en inkomen? En wat zou je willen doen als je ineens niet meer minimaal 60 uur per week onder de pannen bent?  

Familie 

Jaloezie en frustratie bij familieleden kunnen ook voor problemen zorgen. Een bekend knelpunt is dat familieleden zich tekort voelen gedaan bij de overdracht… Of aangetrouwde familieleden kunnen zich teveel met de overname (willen) bemoeien.  

Managementkwaliteit 

 Bijna 40% van de nieuwe generatie leiders geeft aan dat de kwaliteit van de zittende directie niet goed genoeg is om optimaal te kunnen acteren in een veranderende wereld. Het durven selecteren van een (gedeeltelijk) nieuwe directie kan spanningen met zich meebrengen, maar is soms wel noodzakelijk voor toekomstig succes.  

Intergenerationele verschillen 

Iedere generatie denkt en handelt op zijn eigen manier. Dat heeft verschillende oorzaken: men is opgegroeid is compleet andere tijden, met andere ouders, andere scholing, andere wetgeving, andere opvattingen en gewoontes en andere (technische) mogelijkheden. Dit kan ertoe leiden dat de verschillende generaties andere ideeën hebben over de koers en doelen van de organisatie wat lastig kan zijn tijdens een overdrachtsperiode.  

Rolveranderingen 

Het ‘mandaat’ moet overgedragen worden. Dat vraagt om loslaten van de oudere generatie en het roer overgeven aan de nieuwe generatie. Klinkt eenvoudig maar blijkt in de praktijk juist vaak vreselijk moeilijk. Want wanneer is het juiste moment om het stokje over te dragen? Is er nog een tussenfase nodig waarbij een adviesrol wordt gevraagd of juist niet?  

“Een van de belangrijkste dingen bij een overname binnen de familie is dat de zogenaamd vanzelfsprekende zaken ook worden uitgesproken om teleurstelling (of erger) achteraf te voorkomen.”
– Césanne Kolfschoten

Conclusie

Als je van plan bent om je bedrijf op termijn over te dragen wees je dan bewust van de genoemde mogelijke hobbels waarmee je te maken kunt krijgen. Het is raadzaam om je te laten bijstaan door deskundigen die je kunnen adviseren of het traject kunnen begeleiden. Een externe partij heeft niet de emotie bij het familiebedrijf en kan objectief naar meningen luisteren, adviseren en support leveren. 

Puck helpt je graag om de verschillen tussen de generaties in kaart te brengen door middel van de GRIPatwork Smart Business Scan, de (nieuwe) koers te bepalen, bedrijfsdoelen te formuleren en de juiste acties bepalen die bijdragen aan een soepele overdracht. Ook kun je terecht voor ander organisatieadvies.  

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips over hoe je effectief, efficiënt maar vooral onbezorgd kunt ondernemen!

Meer blogs